AKO ZARIADIŤ KUCHYŇU

Plánujete novú kuchyňu? Potom musíte starostlivo zvážiť priority a jej zariadenie. Mala by nielen vyzerať krásne, ale byť aj praktická, čo pocítite pri práci v kuchyni. V tomto článku uvádzam niekoľko tipov, ako pri plánovaní neurobiť chybu a čo určite nezanedbať.


Usporiadanie kuchyne
Ak sa chystáte navrhnúť si kuchyňu, potom je veľmi dôležité funkčné usporiadanie. Koniec koncov, kuchyňa sa používa veľa a nechcete naraziť na nepraktické záležitosti. Účelové usporiadanie kuchyne pozostáva z týchto piatich zón:


1. Oblasť oplachu a odpadu – vodná zóna
Najdôležitejšou časťou vodnej zóny s odpadovou je drez. Tu si opláchnete zvyšky jedla z tanierov a ak nie je naporúdzi umývačka riadu, umyjete si aj riad. V tejto zóne triedite aj odpadky. Pri navrhovaní kuchyne musíte zabezpečiť, aby sa oplachová a odpadová zóna nachádzala medzi skladovacou zónou a zónou varenia a pečenia. Ak máte tú možnosť a ste v domácnosti traja a viac, určite si zabezpečte umývačku riadu – ideálna je
taká, ktorá je umiestnená vyvýšene, aby ste sa pri nakladaní a vykladaní riadu nemuseli zohýbať. Ďalším tipom je umiestniť umývačku vedľa drezu, ak toto nie je možné, tak s odstupom maximálne 500 mm pracovnej plochy.


2. Zóna prípravy potravín
Najdôležitejšou časťou prípravnej zóny je pracovná plocha, tá slúži na spracovanie potravín napríklad krájaním, drvením, miesením a miešaním. Pripravte si úložné zásuvky na kuchynské náradie (nože, varešky, lopáriky) tak, aby ste ich mali poruke pod pracovnou plochou. Pri plánovaní kuchyne sa zóna prípravy môže nachádzať medzi oplachovacou a odpadovou zónou a zónami na varenie a pečenie. Ale môže byť aj súčasťou ostrova s varným centrom.

V slovenských domácnostiach panuje mýtus, že čím väčšia pracovná plocha, tým lepšia je kuchyňa. Opak je pravdou, pracovnú plochu si nemýľte s odkladacím priestorom na aparatúru, chlebník alebo kávovar. Pracovná plocha by mala mať min. 1,2 bežného metra kuchynskej linky a má byť vyhradená len na prípravu potravín pred varením a pečením. Čiže odkladanie spotrebičov alebo iných komponentov v kuchyni by malo byť naplánované vopred a to v uzatvorených priestoroch kuchynskej linky. Všetko má mať svoje pevné miesto v zásuvke alebo skrinke. A pracovná plocha má byť vždy pripravená na prípravu potravín. V dobrej kuchyni to tak je a ostatné samostatne stojace zariadenia majú byť rozumne zakomponované v linke.


3. Varenie a pečenie
Najdôležitejšou časťou zóny varenia a pečenia je varná doska. Pri plánovaní kuchyne sa uistite, že máte ihneď k dispozícii hrnce, panvice a iné kuchynské potreby – ideálne v zásuvkách pod varným centrom. Rúra tiež patrí do varnej zóny a zóny na pečenie, ale nemusí sa nutne nachádzať v blízkosti varnej
dosky. Koniec koncov, rúru používate menej často ako varnú dosku. Ak chcete zariadiť kuchyňu účelne, varná a pekárenská zóna by mala byť vedľa prípravnej zóny, aby ste mohli pohodlne vkladať a vyberať nádoby z/do rúry či mikrovlnky.


4. Zásoby
Najdôležitejšou časťou skladovacej zóny je chladnička. Chladnička je dôležitá pre dizajn kuchyne. Možno by ste to nepovedali, ale chladničku otvárame je v priemere 35-krát denne. Ostatné komponenty tejto
zóny sú vysoké skrine a skladovacie zásuvky. Pri nastavovaní kuchyne sa uistite, že je zóna zásob v blízkosti varnej zóny. Súčasťou slovenských domácností je aj špajza – ktorú, žiaľ, využívame často neúčelne a nelogicky na skladovanie vysávača alebo čistiacich prostriedkov, ktoré by mali mať svoje miesto niekde inde v byte či dome. Klasickým špajzám v rohu kuchyne už dávno odzvonilo – nielenže dvere esteticky narúšajú vzhľad kuchyne, ale aj reálne využitie priestoru v špajzy je neefektívne, pretože v nej máme často len dve príliš hlboké policové systémy s privysokými policami, kde aj tak zostáva veľa nevyužitého priestoru. K tomu sa ešte pridáva priestor, kde sa vlastne len postavíte, aby ste do špajze vošli a našli to, čo hľadáte. Častokrát Vám lepšiu službu urobí špajzová skriňa implementovaná priamo v linke.


Na záver
Kuchyňa je centrum domácnosti a v súčasnosti aj priestorom, kde sa rodina najviac stretáva a trávi čas. Je to aj miestom najväčšej investície v dome, miestom, ktoré sa nemení 10 – 15 rokov, preto ak nechcete plytvať financiami a časom, nechajte si navrhnúť kuchyňu odborníkom-dizajnérom, ktorý Vám
poradí, ako kuchyňu urobiť krásnou, praktickou a finančne dobre vyváženou v pomere CENA – VÝKON – KVALITA.